Algemene informatie


ZwangerFIT KAN
Verantwoord actief & Gezellig samen & Voorbereidend educatief

Een actieve begeleiding tijdens en na de zwangerschap, samen met andere zwangeren!
Het accent binnen de cursus ligt op het actieve gedeelte, maar ook komt er een groot deel theorie aan bod.  Aandachtspunten tijdens deze cursus zijn naast het ‘actief bewegen’ onder andere ‘houdingscorrectie en bewegingsadviezen’, ‘informatie en adviezen over klachten rondom de zwangerschap’ en ‘ontspannings- en ademhalingsoefeningen’.

Bij de training tijdens de zwangerschap (pre-partumlessen) zijn er voldoende oefeningen voor de spieren en spiergroepen die het tijdens de zwangerschap extra zwaar te verduren hebben en wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende fasen van de bevalling.De training na de bevalling (post-partumlessen) richt zich op het herstellen en versterken van de spieren en wordt er ingegaan op de houdingen en bewegingen in het dagelijks leven met de baby. De theorie en praktijk lopen in elkaar over tijdens de gehele ZwangerFit-training.

Voor wie?
De ZwangerFit-training is opgezet voor zwangere vrouwen die zich op een fitte en verantwoorde wijze willen voorbereiden op de bevalling en daarna willen werken aan het fysieke herstel.

Door wie?

KAN staat voor Katelijne en Anne, de twee YVLO-ZwangerFit® trainers die op enthousiast wijze de begeleiding verzorgen. Zij hebben hiervoor erkende scholing gevolgd. Katelijne is tevens deskundig op het fysiotherapeutisch behandelen van bekken- en bekkenbodemproblematiek.

K van Asten Anne Hermkens
Mevr. Katelijne van Asten - de Brouwer Mevr. Anne Hermkens

Waar en wanneer?

In Meijel: ‘Fysiotherapie van den Schoor - de Maat’ (praktijk Kerkveld 2a)

- maandag van 20:30 tot 21:45 uur
- donderdag van 20:30tot 21:45 uur

In Heythuysen: ‘Fysiotherapie van den Schoor - de Maat’ (praktijk Stationsstraat 17)
- maandag van 20:15 tot 21:30 uur
- woensdag van 18:45 tot 20:00 uur

De cursus bestaat uit 15 bijeenkomsten; verdeeld over 9 lessen vóór de bevalling (de pre-partumlessen) en 6 na de bevalling (post-partumlessen). Met de pre-partumlessen kan rond de 27 weken zwangerschap gestart worden en de post-partumlessen vanaf de 4e week na de bevalling.

Kosten?
We werken met vaste bedragen, verdeeld in twee delen; de kosten voor de 9 pre-partumlessen bedragen 95 euro en voor de 6 post-partumlessen 65 euro. Deze bedragen zijn inclusief BTW. Eventuele vergoeding door de ziektenkostenverzekering is per verzekering verschillend.

Aanmelding en informatie?
Aanmeldingen en vragen ontvangen wij het liefst via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam, zwangerschapsduur/uitgetelde datum, telefoonnummer, mailadres en  woonplaats. Wij zullen je dan snel informeren.
Wanneer je telefonisch contact wenst kun je dit aangeven via het telefoonnummer van de praktijk en dan zal een van de trainers contact met je opnemen. ‘Fysiotherapie van den Schoor - de Maat’ Meijel: 077-4662512 / Heythuysen: 0475-491876.
Bij voorkeur vernemen we je interesse om deel te nemen voor de 20e week van de zwangerschap ivm het plannen van de groepen. Zie ook onze FaceBook-pagina voor reacties en passende berichten!
Pre-partumlessen

In een groep wordt er aandacht besteed aan het zo fit mogelijk doorlopen van je zwangerschap door middel van;

- actief bewegen; gericht op conditie, kracht en coördinatie. Onder andere op muziek en met materialen
- houdingscorrectie en bewegingsadviezen; omtrent veranderingen in houding en bewegen tijdens de zwangerschap zoals bij zitten, staan, lopen, bukken en tillen.
- informatie en adviezen over klachten rondom de zwangerschap; oefeningen ter bestrijding of verlichting van specifieke zwangerschapsklachten zoals rugpijn, bekkenpijn, urine verlies en kuitkrampen.
- ontspannings- en ademhalingsoefeningen; het leren opvangen van diverse soorten weeën met behulp van oefeningen, ademtechnieken en het bewust leren voelen van spanning en ontspanning.

Tijdens de cursus is er ruimte voor het bespreken van lichamelijke klachten, zoals rug- en bekkenklachten. Hiervoor worden specifieke oefeningen gegeven in een aangepast programma.  Wanneer er lichamelijke klachten optreden waarbij het participeren in een groep niet mogelijk is kan er een individuele begeleiding plaatsvinden in de fysiotherapie praktijk. Dit gaat in overleg met de huisarts.

De cursus start rond de 27e week van de zwangerschap en is verdeeld over negen lessen van 1¼ uur. Rond de 7e bijeenkomst is er voor de partners gelegenheid de les bij te wonen en wordt op een leuke manier uitleg gegeven en krijgt deze tips en adviezen met betrekking tot de bevalling.


Post-partumlessen
Na de bevalling is het erg belangrijk om het lichaam weer in balans te krijgen na de intensieve taak van het zwanger zijn en de bevalling. Iedere vrouw wil na de bevalling namelijk weer zo snel mogelijk het ‘oude figuur’ en de conditie terug. Om dit op een verantwoorde manier te doen worden de post-partumlessen gegeven. In deze lessen wordt aandacht besteed aan;

- actief bewegen; gericht op uithoudingsvermogen, kracht, mobiliteit en coördinatie. Met als doel het herstellen en optimaliseren van de algehele conditie van het houdings- en bewegingsapparaat. Denk aan buikspieren, bekkenbodemspieren, rug- en bekkenklachten en algehele vermoeidheid.
- verhogen van de belastbaarheid; meer doen met minder spanning en meer spanning verdragen met minder klachten. Ervaren en ontdekken wat er met je lichaam gebeurt en waar de grenzen liggen.
- houdingsadviezen en tilinstructies; bewust worden van -, leren omgaan met -en verantwoordelijk zijn voor het eigen lichamelijk functioneren.; een stukje zelfzorg in het algemeen dagelijks leven met het kind en de omgeving.
- ontspanningsoefeningen; tijd nemen voor jezelf en zoeken naar een nieuwe balans, fysiek en psychisch.

Tijdens de lessen is er voldoende aandacht voor vragen over individuele klachten. Wanneer er lichamelijke klachten optreden die specifieke aandacht of behandeling vereisen wordt er contact opgenomen met de huisarts. Behandeling van eventuele lichamelijke klachten, zoals rug- of bekkenklachten kunnen behandeld worden binnen de fysiotherapie praktijk.

De cursus start rond de 4e week na de bevalling en is verdeeld over zes lessen van 1 uur. De eerste les wordt besteed aan een kennismaking mét de baby’s, is er een mogelijkheid tot het delen van ervaringen met betrekking tot de bevalling en worden de wensen t.a.v. de cursus en de oefeningen geïnventariseerd.

Nog vragen?
Heb je nog vragen of wil je je meteen aanmelden, dan lezen wij dat graag via de email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag tot ziens!
Katelijne en Anne