Reuma

Een specialist op het gebied van Reuma

Joop Waaijen

Dhr. J.J.P. Waeijen
Specialisatie Reumatologie

           
Inleiding
Sinds kort beschikken we binnen onze praktijk  ook over een fysiotherapeut met aandacht voor de reumatische patiënt. Joop Waeijen, fysiotherapeut  gespecialiseerd in reuma en daarnaast handtherapeut i.o. is het aanspreekpunt in onze praktijk m.b.t. reumatoïde artritis, m. Bechterew, artrose, etc.. In de reumazorg staat, naast fysieke behandeling, zelfmanagement van de  patiënt centraal. De therapeut zal u begeleiden om op een juiste wijze om te gaan met uw gezondheidsklachten.
Joop Waeijen heeft in november 2014 de cursus 'paramedisch zorg bij reumatische aandoeningen' met  succes afgerond. 

Wat is reuma
Reuma behelst een grote categorie aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan reumatoïde artritis, Bechterew, fibromyalgie en,  artrose, etc.. Bij reuma is het auto-immuunsysteem vaak de boosdoener van de klachten.  Het gevolg van deze aandoeningen is dat het dagelijks functioneren ernstig belemmerd kan worden. Een hoge ziekteactiviteit betekend vaak dat bewegen pijnlijk is. Patiënten met reuma komen zodoende in een vicieuze cirkel terecht; door de fysieke belemmeringen gaat mensen minder bewegen, hierdoor verslechterd de algehele conditie  en kracht en ontstaan er nog meer fysieke beperkingen.  Vaak wordt er gedacht dat bewegen bij een reumatische aandoening schadelijk is voor de spieren en gewrichten, maar dit heeft juist een positief effect op het dagelijks functioneren.  

Patiënt en therapeut
Mensen met een reumatische aandoening staan zelf centraal in hun behandeling en omgang met de aandoening. Rondom de patiënt werken verschillende zorgverleners samen om dit te bewerkstelligen. Zo zijn de reumatoloog, reumaverpleegkundige, ergotherapeut en fysiotherapeut nauw betrokken bij het behandelproces. Echter de patiënt zelf gaat de behandeling coördineren en vorm geven, daarbij krijgt hij of zij de handvaten aangereikt van de zorgverleners. In onze praktijk zijn twee ergotherapeuten werkzaam, waardoor er een intensief contact is tussen fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

De fysiotherapeut
Wat kan een fysiotherapeut voor u betekenen? De fysiotherapeut is bij uitstek de specialist op het gebied van het bewegingsapparaat. Samen met uw fysiotherapeut gaat u een plan van aanpak opstellen om u doelen, op het gebied van lichamelijk functioneren, te verwezenlijken.  U stelt zelf uw persoonlijke doelen op om er voren te zorgen dat de behandeling naadloos op uw behoeften aansluit.  Meestal zal de therapie bestaan uit het volgen van een beweegprogramma, in een groep of individueel, daarnaast zal de therapie aangevuld worden met educatie omtrent de reumatische aandoeningen.  Binnen deze setting werkt de fysiotherapeut veel samen met de ergotherapeut. De ergotherapeut helpt u bijvoorbeeld  met uw dagindeling of aanpassing in huis.

Zorgnet
Fysiotherapie van den Schoor - de Maat is aangesloten bij het artritiszorgnet en artrosezorgnet van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Het zorgnet voorziet de hulpverleners van informatie over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van reumatische zorg.


 

Fysiotherapie