Kinderfysiotherapie bij plas- en poepproblemen

Kinderbekkenfysiotherapie
Bij de meeste kinderen is het zindelijk worden een proces dat ‘vanzelf’ gebeurd in de leeftijd van twee tot vier jaar. De basis voor het zindelijk worden ligt in het kunnen, willen en begrijpen. Een kind moet voelen dat hij of zij een plas of poep moet doen en begrijpen waarvoor een toilet of potje dient.

Maar soms lukt het zindelijk worden niet zo goed en hebben kinderen ouder dan vijf jaar nog regelmatig een natte broek of ontlasting in de onderbroek. Ook een buikoperatie, een aangeboren afwijking of een traumatische ervaring kunnen problemen opleveren bij het plassen en poepen.

Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een kinderfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met plas- en/of poepproblemen. De kinderbekkenfysiotherapeut gaat samen met u en uw kind onderzoeken of dit probleem opgelost kan worden.

Welke problemen kunnen er zijn?

 • Plasongelukjes overdag
 • Bedplassen
 • Erg vaak moeten plassen
 • Blaasontstekingen
 • Poepongelukjes overdag
 • Angst om te plassen of te poepen (en soms daar altijd een luier voor aan willen)
 • Obstipatie (verstopping)
 • Buikpijn gecombineerd met bovenstaande symptomen

Intake en onderzoek
Om een goed beeld te krijgen van de klachten  zal er eerst een gesprek plaats vinden met u en uw kind. Hierbij wordt de hulpvraag geïnventariseerd en krijgt u vragen over het plassen, poepen, toilethouding, eten en drinken van uw kind. Daarnaast krijgt u een vragenlijst en mag u samen met uw kind enkele dagen drinklijsten en een plas- en/of poep- dagboek bijhouden.

De kinderbekkenfysiotherapeut  zal ook een lichamelijk onderzoek uitvoeren om een indruk te krijgen van de motoriek, houding en het gebruik van de bekkenbodemspieren.

Behandeling
Een behandelplan wordt opgesteld in samenspraak met de ouder(s), kind en eventueel met de verwijzer.
De behandeling kan bestaan uit:

 • Uitleg over plassen en poepen en wat het probleem is. Dit wordt gedaan op een manier die past bij de leeftijd van uw kind en wordt vaak ondersteund door tekeningen en boeken.
 • Het invullen van een plas- en/of poepdagboek.
 • Uitleg over het juiste toiletgedrag en de juiste toilethouding.
 • Adviezen over eten, drinken en bewegen.
 • Het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
 • Oefeningen om op de juiste manier te leren plassen of poepen.
 • Oefeningen gericht op ademhaling en ontspanning.

De oefeningen en adviezen zullen in de thuissituatie in de praktijk moeten worden gebracht. Dit vraagt inzet en motivatie van het kind, maar ook van u, in het ondersteunen van uw kind om dit ook werkelijk uit te voeren.

Verwijzing en vergoeding
U kunt door een huisarts of specialist verwezen zijn voor kinderbekkenfysiotherapie.  Een verwijzing is echter niet noodzakelijk, u kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken.

Kinder(bekken)fysiotherapie wordt 18 x vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast kan het zijn dat uw aanvullende verzekering nog recht geeft op extra behandelingen. Hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Kinderbekkenfysiotherapeut
Ellen Peeten - Keijsers, Kinderfysiotherapeut met aandacht voor bekkenbodemproblematiek bij kinderen.

Contact
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met:
Fysiotherapiepraktijk van den Schoor - de Maat
Locaties:

HEYTHUYSEN
Stationsstraat 17
6093 BJ Heythuysen
Telefoon: 0475 - 491876
Fax: 0475 - 497203

BAEXEM
St. Antoniusstraat 14
6095 AK Baexem
Telefoon: 0475 - 451976
Fax: 0475 - 497203

MEIJEL
Kerkveld 2a
5768 BB Meijel
Telefoon: 077 - 4662512
Fax: 0475 - 497203

Of u stuurt een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fysiotherapie